Surat Cinta Kekasih Hati

Sunday, 15 February 2009

By: Super gym

Assalamualaikum w.b.t

Sahabat-sahabat yang dikasihi..

Apa kata kali ni kita bincang2 sikit pasal surat cinta?? Huhu..mcm jiwang jer entry ni..hehehe..anyway, xpe, yang penting bahagia..eh, apa ek perasaan anda apabila menerima surat cinta dari orang yang teristimewa??(email, sms pun surat kan? surat elektronik)

"uih, best siot!!"
"bahagia duh hati aku.."
"mesti la masyuk giler!!"
"bukan senang oo nak dapat..hidup aku makin ceria!!hehe.."


adakah ini surat cinta yang dimaksudkan?Hmmm..mungkin itu diantara jawapan2 yg mungkin kita akan dengar apabila soalan di atas diajukan kepada sesiapa yg pernah menerima atau mengalaminya..(termasuk ana sendiri..hehe..)

Agaknya, dimana anda menyimpan surat cinta itu??

"Wah, aku simpan dalam fail khas..siap hias2 dgn bunge lagi.."
"Aku simpan dalam laci study aku..nak tiupkan semangat time study!!"
"Aku simpan je dalam inbox email aku..xkan nye aku delete.."

Haa..jawapannya pasti special..maklumlah, orang special yang kasi..

"Weh, kalau aku baca kan, surely hati aku tersentuh..uh, unexplainable...hanya org yg pernah mengalaminya boleh explain..serius dah!!"

Huhu..kalau ikutkan pengalaman sendiri pun, hati ini mudah tersentuh apabila membaca surat cinta manusia..kadangkala ia mengkhayalkan dan kadangkala ia memberikan semangat..tetapi, apa yang pasti, perasaan itu bukannya lahir dari mata hati tetapi ia lahir dari mata NAFSU!

Ok, soalan seterusnya..kerap tak anda membaca surat cinta yang anda terima itu??

"Kerap dong!!"
"Kalau teringat kt dia, pasti suratnya aku baca.."

Wah wah wah..bukan main lagi..hehehe..

Baik...sahabat-sahabat yang disayangi...

Jika anda memiliki sebuah kereta BMW 7 series, siapakah yang paling menyayangi atau menyintai kereta itu?? Ayah anda? Ibu anda? Adik anda? Atau diri anda sendiri selaku pemiliknya? Ermmm..rasenye orang yang normal pasti akan mengatakan bahawa si pemiliklah yang paling mencintai sesuatu yang dimilikinya...Jadi, siapakah yang paling mencintai anda selaku seorang manusia di atas muka bumi ini?? Pastilah pemilik manusia iaitu Allah s.w.t...kan?? Adakah anda sedar bahawa Allah s.w.t. menurunkan Al-Quran untuk manusia sebagai surat cintaNya kepada kita??

Yang mana satu lebih agung, lebih hebat?? Surat cinta dari cewek, pacar, awek, balak atau surat cinta dari Maha Agung?????

Sahabat-sahabat...sayangnya Allah kepada kita selaku hambaNya..Allah berikan kita surat cintaNya sebagai petunjuk..sumber kebahagiaan..panduan..ke arah kejayaan dunia dan akhirat..ke arah menggapai dan menikmati syurgaNya yang tak terhingga hebatnya, yg tak terbayang di mata dan kepala...namun, selama ini, kebanyakan daripada kita (termasuk diri sendiri..:) )lebih mengutamakan surat cinta dari manusia dan sering mengabaikan surat cinta dari Allah..benar kan??

Seringkali kita merasa berat hati untuk menatapnya..inikan pula untuk membaca dan menghayatinya..lihat di rumah2 kita, banyak Al-Quran yg berhabuk, terbiar kerana sudah lama tidak disentuh..mungkin ada yang mengatakan bahawa terlalu banyak Al-Quran di rumah, tetapi mengapa anda tidak membersihkannya daripada habuk?? Mengapa??? Bukankah ia boleh di wakafkan kepada orang-orang miskin atau masjid-masjid??

Sahabatku,
Sudah berapa lama kita mengabaikan surat cinta Allah?? Sudah berapa lama kita tidak membacanya dengan sepenuh hati?? Bayangkan, jika nyawa kita ditarik ketika selama ini kita mengabaikan surat cinta Allah dan mengutamakan surat cinta manusia, ketika kita lebih suka membaca komik, majalah hiburan berbanding surat cinta Allah?? Apa salah Allah kepadamu?? Allah menurunkan Al-Quran supaya kamu hidup bahagia tetapi mengapa kamu mengabaikannya??

Jika anda mengatakan bahawa jiwa anda tersentuh apabila membaca surat cinta dari orang tersayang, sudah berapa lama jiwa anda tidak bergetar tatkala mendengar nama Allah dan ayat-ayatNya??? Sudah berapa lama??? Lemahnya iman kita kan....

"Sesungguhnya orang2 yang beriman itu adalah mereka apabila disebut nama Allah maka bergetarlah hati-hati mereka dan apabila dibacakan ayat-ayatNya kepada mereka, bertambahlah iman mereka dan kepada Tuhan-lah mereka bertawakkal."
- Surah Al-Anfaal ( ayat : 2 )

Sahabat-sahabatku sekalian..

Marilah kita bersama2 meminta ampun daripada Allah kerana kita sering mengabaikan surat cintaNya..kerana kita kerapkali lalai.."Ya Allah, ampunilah dosa2 kami..kerana kami lebih mengutamakan surat cinta manusia daripada surat cintaMu..Ya Allah, Ya Fattah, bukakanlah pintu hati kami..berikanlah cahayaMu..terangilah jiwa kami dengan cahayaMu..begitu banyak jalan ke arah syurgaMu yang Kamu tuliskan di dalam surat cintaMu tetapi kami sering melupainya dan menganggapnya tidak penting bagi kehidupan kami..Ya Fattah, bukakanlah mata hati kami! Ya Tuhan yang Maha Pengampun, ampunilah dosa2 kami.

Sahabatku,

Marilah kita bersama-sama memperbaiki diri..dari semasa ke semasa..sedikit demi sedikit..jangan biarkan kesalahan lalu diulangi oleh generasi kita akan datang.."Ke arah melahirkan generasi Al-Quran yang mencintai dan dicintai Allah". Amin..


0 Comments: